Sounds like bull.

*Achtung! Entry panjang tapi, again, bermotivasi. Just bare with it will ya.

Ya allah ya rabbi.. I just can't fricking stop eating! I just can't. What in the world am I doing to myself?? Air tu sampai 3 jenis.. Burger, mee, sup, ayam goreng.. Lapar weh. Condone with the stress, I'm like a vacuum cleaner. I eat everything, I clean everything. Ergh.. Kalau pegi kedai air tu tak payah bukak mulut, abang tu tgk je muka aku terus, "Teh ais bungkus satu kan." (Well, atleast give me time to think will ya?) Tomyam tu kalau tak teringin sampai 8 kali mmg tak boleh la kan. Semalam dah makan, esoknya, "teringin nak makan tomyam la.." Teringin celah mana?? Semalam dah makan, that doesn't count as teringin anymore. However, if not, what is?

Anyway ada satu hari tu gila malas tahap dewa nak pg beli makanan since time tu lepak bilik kawan, cafe jauh gila, jadi decide nak pegi faculty sbb dekat situ ad sumber makanan dan yg bhampiran. Ada la student body yang jual makanan lauk tengahari. Time tu ada lauk ikan keli, ayam goreng, sayur pun ada jugak. So aku decide nak makan ikan keli dgn ambik sayur cket lah. Actually ada set, kalau ikan keli, sayur dgn nasi RM3. Tapi aku nak ikan keli dgn sayur je sbb nasi masak dkt bilik since bilik kawan aku tu ada cooker. Tapi I was complete turnoff because the price was unreasonably insane. Ikan keli dgn sayur RM4! 

How is that possible?? Ikan keli tu seekor RM2 yelah, betul lah tu, boleh terima. Tapi kalau sayur smpai RM2, tu nama nya lintah cekik darah.. Menda nie.. Ni berniaga ikhlas ke tidak nie.. Mentang2 student takde choice lain, tpaksa jgk beli, naikkan harga ikut nafsu.. Masalahnya, yang jual tu pun student, aku syak budak business sbb diaorang selalu buat task subject dengan berniaga2 nih. Ni sape kepala dia nih suruh letak harga mengarut macam nie.. Takkan dgn student pun nak cekik sampai begitu banyak sekali duitnya... 

Please don't give me this kind of lame bull reason such as, harga barang naik lah dik, kita terpaksa naikkan harga makanan. Gula makin naik, jadi terpaksa naikkan cket harga air. Minyak naik jadi barang makanan pun naik lah. Now wait the second.. Just halt for a minute. Did u just heard what u said? Sounds amazingly baseless, don't you think. I have the answer that will prove u blood suckers wrong.

Ada satu restoran dekat Teluk Intan milik Ahmad Hisham Mohamad Nazari, 35 tahun dan isterinya, Siti Norhalizah Marzuki,33 tahun, kekal jual makanan dgn harga RM2 sepinggan. Bukan kedai baru, bukan baru berniaga tapi dah 7 tahun. Persoalanya, boleh untung ke jual nasi dgn lauk-pauk dengan harga RM2 je? Untunglah, sbb dah 7 tahun meniaga. Bukan 7 hari mahu pun 7 jam. Tambah menarik lagi, harga semurah itu ditetapkan pada semua 18 jenis makanan panas yang disediakan termasuk nasi ayam paprik, mi goreng, kueteow kerang, mi hailam serta beberapa jenis sup.

Tak pernah dgr kan orang jual nasi dgn lauk harga semurah tu. Tambah lagi, melayu plk tu. Haaaa... Inilah yang dikatakan ikhlas bila berniaga. Kata pemilik restoran ni, dengan mengekalkan harga macam tu, pelangganya sentiasa bertambah setiap hari. Tengok apa kata dia lagi dan renung.

" Memanglah keuntunganya tidak berapa banyak, tetapi kami percaya dgn menjualnya pada harga yang murah akan dapat menarik ramai pelanggan ke kedai kami. Saya tetap berpuas hati dengan rezeki yang diterima sebab ia lebih pada usaha membantu orang lain. Kami tidak memilih kaum walaupun pelanggan yang datang India atau Cina, harga dikenakan tetap RM2 sahaja." (UM 13 JULAI 10)

Dalam pada melayu dimomokkan dengan sikap malas, sambil lewa, mundur dan sbgainya, orang seperti pemilik restoran ni lah yang muncul terbilang dan bersihkan nama bangsa sekaligus menutup mulut orang lain yang melabelkan bangsa kita dgn macam2 nama. Betul, mmg ada, dan ramai Melayu yang cekik darah dan berperangai tak tentu, tapi masih ada Melayu yang berpegang teguh pada prinsip dan ikhlas dalam urusan kehidupan dia. Melayu macam nilah yang patut kita tolong. Kita sebagai pengguna tak rasa terbeban dgn harga barang yang mahal tapi rasa seronok nak datang lagi. 

Ada tu, letak harga gila kera mahal, tp rasa nya.. Allah.. tak sedap lalu2. Dahla tgh lapar, service macam kera, lambat plk, mahal plk, cket plk, bila dapat xsedap plk, jadi dalam hati ni mengutuk2. Dah tak ikhlas dkt situ, dah tak seronok dkt situ. Mana mau nya nak ikhlas, mana mau nye nak happy kalau gitu gaya. Tak happy lalu2!

Siapa kata barang tak boleh dijual dgn harga murah, sebenarnya boleh kalau kita tak terlalu berfikir untuk kepentingan peribadi. Ramai tauke kedai hentam gila-gila, sekarang baru kita tau rahsianya, sebenrnya dgn harga dua ringgit pun boleh untung. Habis, ape ke halnya yang kita makan satu pinggan sampai RM15-RM20 ni? Cerita ni patut buatkan kita fikir tentang tahap keikhlasan kita ya. Last but not least....




Tu sape nak jawab tu? Again, ikhlas.

Comments

  1. service macam kera. i like!
    makcik nak oegi haji balik hari ke? double like!

    ReplyDelete
  2. triple like dgn comment kamu mir huhu

    ReplyDelete
  3. aku rs maokcik tu nk bukak franchise karipap la kot kan? pahtu bt replika karipap sebesar alam, siap ade cafe bentuk karipap lg. heh!

    ReplyDelete
  4. hero : buffet tu mende?haha
    cookie : saya rasa dia nak buat bajet beli private jet.heheh

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Errr.. Hi.

Jumaat